Trawnik w ogrodzie
Komentarze: 0
O pięknym, zielonym i równym trawniku marzy wielu z nas. Niektórzy mówią: „Chcesz mieć mało pracy w ogrodzie, załóż sobie trawnik”. Jednak nic bardziej mylnego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zakładanie trawnika wymaga sporo specjalistycznej wiedzy, a jego utrzymanie kosztuje mnóstwo pracy. Trawnik, który ma być wizytówką ogrodu, wymaga przede wszystkim starannego założenia, a później przeprowadzania wielu systematycznych zabiegów pielęgnacyjnych.
Trawniki w ogrodzie pełnią zwykle dwie funkcje: ozdobną i rekreacyjną. O ile trawnik ozdobny zwykle usytuowany jest na froncie domu, o tyle miejsce na rekreację projektujemy w tylnej, osłoniętej od ulicy części ogrodu. Niezależnie jednak od przeznaczenia trawnika chcemy, by był zadbany, zielony i miły dla oka.
Niewiele osób wie, że trawniki zajmują ok. 70% powierzchni zieleni i odgrywają bardzo istotną rolę w ekosystemie oraz w naszym życiu. Oto kilka ciekawych informacji:
wydzielane do środowiska przez niektóre gatunki traw (kostrzewa czerwona, życica trwała) fitoncydy (lotne substancje) niszczą bakterie i grzyby chorobotwórcze; trawniki obniżają temperaturę otoczenia i zmniejszają dobowe wahania temperatur, co jest szczególnie istotne w suche i gorące lata; nad trawnikiem utrzymuje się wyższa o ok. 6 – 13% wilgotność względna powietrza w porównaniu z powierzchnią niezadarnioną (np. chodnikiem), ponieważ z 1 m2 trawnik transpiruje w ciągu dnia do otoczenia ok. 150 g wody; w procesie fotosyntezy powierzchnia zadarniona w ciągu 1 godziny pochłania ok. 1,5 g CO2 na 1 m2, co oznacza, że cały dwutlenek węgla wydzielany przez jedną osobę w ciągu godziny (ok. 38 mg CO2) może zostać pochłonięty przez 25 m2 trawnika; trawniki, choć w mniejszym stopniu niż inna roślinność, zatrzymują kurz i tłumią hałas.Jakie są cechy odpowiednio utrzymanego trawnika?
Jednolitość – oznacza obecność na danej powierzchni pożądanych roślin, a więc w przypadku trawnika: wyłącznie traw; występowanie innych gatunków poza trawami jest niedopuszczalne i należy je usuwać.
Gładkość – oznacza idealnie wyrównaną powierzchnię trawnika, na co ogromny wpływ ma odpowiednio ukształtowany teren, na którym trawnik został założony. Gładkość zależy także od regularnego i częstego koszenia. Wiosną niezbędny jest zabieg wałowania, służący dociśnięciu darni do podłoża i wyrównaniu trawnika po zimie.
Żywa, ciemnozielona barwa – powinna towarzyszyć trawnikowi przez cały okres wegetacji. Osiągnięcie tych walorów nie jest zbyt skomplikowane i polega głównie na systematycznym i prawidłowym nawożeniu. Barwą trawnika możemy sterować, stosując nawożenie potasowe (potas to składnik odpowiedzialny za wybarwianie się traw).
W zakładaniu trawników najszersze zastosowanie mają gotowe mieszanki traw gazonowych. Różnią się między sobą składem gatunkowym lub procentowym traw, co wiąże się bezpośrednio z ich przeznaczeniem. Najczęściej spotykane to: mieszanki na trawniki ozdobne, sportowe, mieszanki uniwersalne, regeneracyjne, specjalne (np. dla leniwych, bo wolniej rosnące i odporne na suszę), na miejsca zacienione itp. Najczęściej stosowane gatunki traw gazonowych to: kostrzewa czerwona kępowa, kostrzewa czerwona rozłogowa, kostrzewa owcza, kostrzewa owcza nitkowata, mietlica pospolita, mietlica psia, mietlica rozłogowa, wiechlina łąkowa, wiechlina zwyczajna, życica trwała.
Dodaj komentarz